חפש מאמן

Super User
Aliquam erat volutpat. Proin euismod laoreet feugiat. In pharetra nulla ut ipsum sodales non tempus quam condimentum. Duis consequat sollicitudin sapien, sit amet ultricies est elementum ac. Aliquam erat volutpat. Phasellus in mollis augue.
כתובת האתר: http://www.youjoomla.com
אם היינו משתמשים בגישות ההוריות שלנו גם כלפי העובדים שלנו, החיים שלנו ( ושלהם) היו נראים אחרת
זה קרה לכולנו, מנוחת השלאף שטונדה של יום שישי. שרק ימצא לו איזו תעסוקה, הזאטוט הקטן שלך. לא חולפות דקותיים ואתה מבין שמשהו לא תקין מתרחש בפינת העבודה שלך... אחוז תזזית אתה מגלה כי הבן היצירתי שלך החליט לתקוף עם טוש שחור את היומן שלך. סיכומי פגישות, מועדי פגישות ומועדים לששון.. הכל הושחר. הדבר שהכי מתחשק לך לעשות זה לקפוץ עליו ולכלות בו את זעמך, שכן בערך אלף פעמים הוצאת לו צו הרחקה גורף מהיומן, המחברות, המחשב ושאר החפיצים שלך.
המזל הגדול הוא שאתה אפילו לא מעלה על הדעת לבצע בו את מה שאתה מרגיש. אתה מבחין בעיניים שלו, המוארות מאושר. כמה הוא מאושר. איזה מתוק. או קיי, אז יש מקרים שהסבלנות שלך קצרה ממש, ואז תשאג "מה אתה עושה", וכשיתחיל לבכות, פגוע ומאוכזב, תחבק אותו אליך הכי קרוב שיש, תרגיש הכי אשם שאפשר, ותגיד שאבא לא התכוון להבהיל, תמצא את עצמך מרצה שאסור אבל אסור, ממש אסור, לגעת לאבא ביומן, כי הוא חשוב וקשור לעבודה, וכמה מעציב אותך לראות עכשיו את הדפים המושחרים האלה. הסצנה הדרמטית תסתיים בניגוב דמעות ובנשיקה, ואז אשתך "תגניב": "קטני שלי, אתה כל כך מוכשר, אני גאה בך שאתה מצייר כל-כך יפה."
נעשה תרגיל קטן של ייעוץ עסקי, ונחליף תפקידים. את מקום הילד ימלא מנהל הרכש, שאחראי על פרויקט גדול שהטלת עליו. בישיבת הנהלה מפתיע אותך מנהל הרכש ומבשר לך שיזם פניה לספק חדש. ניסיונך וזיכרונך לא מטעים, את הספק הזה אתה מכיר היטב. זה הוא שעשה עבודה גרועה בעבר. אתה ממלמל לעצמך "הגדיל ראש אבל מקצועיות אפס, איך לא ברר עליו קודם?" תגובתך צפויה וידועה מראש. אתה מזמן אותו למשרדך.
אחת מהשתיים: או שאתה מתרעם בכעס על כך שהסב נזק לחברה ושהבינוניות לא מקובלת עליך, או שאתה אומר לו דברים אחרים... נסה רגע להיזכר איך הגבת לילד שלך ואיך הוא הרגיש?
אם רק היינו משתמשים בגישות ההוריות שלנו כלפי העובדים שלנו, החיים שלנו (ושלהם) היו נראים אחרת. אנחנו רוצים שהילד יהיה בעל יכולת, עם ביטחון, אחראי וחזק. הילד רוצה להיות מוערך, משמעותי, מכובד ואהוב. כך גם העובד שלנו. עובד שמרגיש מוערך, משמעותי ומכובד מרגיש שייך. המחויבות שלו לארגון ולמנהלו הישיר מתחזקת והארגון זוכה לעובד נאמן שתפוקתו ללא ספק גבוהה.
אלפרד אדלר (1870-1937 מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית) קבע שילד נולד עם צורך קיומי להשתייכות, כיוון שאם לא יהיה שייך נפשית או פיזית הוא לא ישרוד. כשתחושת השייכות שלו נפגעת, הוא יפעל בכל דרך כדי להשיב אותה. הוא ימשוך תשומת לב, הוא יפשל בכוונה. מכירים את זה אצל העובד המצוי? "בשביל מי אני עובד בכלל.... "היום עבדתי מספיק קשה, הוא יכול לחכות לדו"ח שלי למחר..." . "אני מקווה שהרופא שלי ייתן לי אישור מחלה, אני חייב חופש מחר..."
אם נבין את מקור התנהגותו הלא מחויבת של העובד או אז נצא מנקודת הנחה שהתנהגותו לא מכוונת נגדנו, אלא בעדו. ואז נוכל לשפר אותה על ידי חיזוק תחושת השייכות שלו.
זוכרים את מנהל הרכש "שהגדיל ראש"? אז מה תאמר לו כדי לא לחבל במוטיבציה שלו, לאחר שהעז? איך ניתן לשמור עליו נאמן, מחויב ושייך? נשאיר את זה לסוף!
איך ניתן לחזק בעובד את תחושת השייכות לארגון ולזכות ממנו להמשך שיתוף פעולה?
שמתם לב שיש קשר לשוני בין המילים encourage למילה courage – לעודד ילד זה לחזק בו את האומץ. האומץ להעז, לנסות, להצליח, לטעות. כך גם עם העובדים שלך!
מהו עידוד?
עידוד זו מיומנות הקסם! לעודד מישהו זה להצביע אצלו ועבורו על המיוחד שבו. לעודד זה לשדר לעובד שלך שאתה "רואה אותו" שאתה שמת לב למאמצים שלו, להעזה שלו, לשיפור שחל בו, לתשומת הלב שנתן או לערכים שהגשים. לעודד עובד זה כמו לתת לו מתנה, זה לשים לב למהלכים שלו ולא בהכרח לתוצאה הסופית.
משפטים כמו: "אני גאה בך על אומץ הלב שלך..." או "שמתי לב שהתפנית לעזור לטלי, אני מעריך את הנאמנות שלך..." או "אני ער למאמצים שהשקעת בתקופה האחרונה", מעוררים אצל העובד את האמון בעצמו, את האומץ להעז ולטעות. הופכים את העובד לדמות משמעותית בעיני עצמו ומחזקים את תחושת השייכות ומחויבות שלו לארגון.
עובד שמעודדים אותו לומד:
- להעריך את התכונות המיוחדות שלו
- להרגיש בעל יכולת
- להרגיש בעלי ערך
- לקבל את עצמו
- לרכוש ביטחון עצמי
- לעודד את עצמו
עובדים מעודדים מעוניינים יותר בשיתוף פעולה.
כל מי שלמד במסגרת קורס ניהול כלשהו, בוודאי מבין את חשיבותן של המיומנויות ההתנהגותיות. תוכנית הכשרה מקנה למנהל מיומנויות אישיות ובין אישיות, גם כדי להקל עליו בהתמודדות היומיומיות כמנהל מול צוות העובדים. היום, כל קורס ניהול מקצועי ורציני יחשוף את המנהל לטכניקות ניהול חדשות שמדגישות את ההתפתחות האישית של המנהל עצמו ומכשירות אותו מצד אחד לעודד עובד שהצליח במשימה ומצד שני להתייחס באופן יעיל לעובד שנכשל.
יש מנהלים שנוהגים לשבח את עובדיהם: "כל הכבוד", "אתה ממש מצטיין", "אתה זכית בבונוס השנתי". ההבדל בין עידוד לשבח הוא שבעוד שעידוד זו "מתנה" שניתן לתת גם כשתוצאה לא משביעת רצון וללא כל סיבה מיוחדת. השבח כמוהו כ"פרס" שנותנים על הישג. אך מה נעשה עם עובד שהעז ונכשל? האם הוא זכאי לפרס? והרי פרסים יש במשורה... ויש שייטענו שעובדים שמרעיפים עליהם שבחים מקטינים ציפיות בכך שיעבדו פחות טוב.
וכשהעובד פישל?
הנטייה הטבעית שלנו זה להצביע על מה שלא טוב. אנו חושבים שזה יעזור לעובדים להשתפר. אבל התייחסות זו עלולה לייאש. תארו לעצמכם מצב בו חברכם אומר לכם "אני יודע מה לא בסדר איתך, כל מה שעליך לעשות זה להשתנות!"
לא תמיד העובד יעשה דברים כפי שהמנהל שלו מצפה ממנו. דווקא ברגעים אלו זקוק העובד לתמיכה ולקבלה. כמו ילדים, גם העובדים זקוקים לתמיכה וקבלה ללא כל קשר לטיב הדברים שהם עושים. בין אם העובד הצטיין או נכשל. חשוב להתמיד ולעודד אותו. בכך תתחזק בו תחושת השייכות והמחויבות לארגון.
ואל מנהל הרכש: " אתה יודע, הבחירה שלך הייתה מוטעית. חשוב לי שתקפיד על נהלים ברורים בעיקר בבחירת ספקים חדשים. הספק הזה אכזב בעבר והייתי מצפה שתברר לפני שאתה מקבל החלטה לגביו. יחד עם זאת, אני רוצה להגיד לך שאני שמתי לב לנחישות שלך לקדם את הפרויקט בצורה עצמאית ולקבל החלטות. אני ער למאמצים שלך וגאה בך על הרצון שלך להתקדם ולהוכיח עצמך" .
משימה:
- צאו מנקודת הנחה שההתנהגות ה"רעה" של העובד לא מכוונת נגדכם, אלא בעדו. הוא פשוט לא מרגיש שייך.
- הקדישו תשומת לב מיוחדת לעובד שלכם וחפשו מה מיוחד בו. אמרו לו זאת.
- חזקו את השייכות והמחויבות של העובד שלכם והשתמשו במילים מעודדות כגון: "שמתי לב ל..." "אני גאה בך על ש..." "אני מעריך מאד את גישתך המקצועית..." "התרשמתי מאד מהנכונות שלך להירתם למשימה..."
- אחלו לעובד שלכם את ברכת ה"צא לטעות !!! " העובד יודה לכם על כך....
למידע נוסף אודות השמת בכירים ומנהלים לחצו כאן
במאמר הבא : "צא לטעות! אבל "דיר באלק" אתה טועה..."
מה זה אימון
המושג "אימון" מבלבל רבים וטובים מאיתנו דווקא בגלל הפופולאריות הרבה שלו. משופם מה הוא מיתג את עצמו כך שרבים שקראו לעצמם פעם יועצים מדריכים ומטפלים קוראים לעצמם "קואצ'ר" ( רחמנא ליצלן. אין מלה כזאת באנגלית. בדקו במילון ) או מאמן. מאמנת הנקה, ומאמן למכירות, מאמן אישי לפיתוח כושר או מאמן לתזונה או מאמן לביטחון עצמי. מה שעוד יותר מבלבל זה שלפני שפרץ "שיגעון הקואצ'ריות" היו מאמני ספורט שעשו עבודה מצוינת בתחומם אבל שונה ברובה ממה שעושים מאמנים טובים בתחומים העסקיים והאישיים. גם המדיה ובמיוחד הטלוויזיה תורמים לבלבול ולתדמית ציבורית שגויה לחלוטין של מיהו מאמן טוב.
ובכן בתוך הבלגאן הזה נשאלות השאלות :
מה ההבדל בין אימון להדרכה, ייעוץ, טיפול, חניכה ודומיהם ? האם אין אלה שמות שונים לאותו דבר ? אולי אימון הוא רק שם "סקסי יותר" אבל אין חידוש משמעותי בתכנים ?
איך הופכים להיות מאמן ? מה האקדמיה והמחקר המדעי אומרים על זה ?
מיהו מאמן טוב, מה הקריטריונים ואיך יודעים את זה ?
כמו בכל תחום, ככל שמעמיקים, התשובות הופכות להיות פחות חד משמעיות, אבל עבור מי שלא יודע הרבה מתחילים פשוט, כדי להסביר את העיקר. נסקור מה אומרים מוסדות מרכזיים בשאלה הראשונה :
ההגדרה של איגוד המאמנים הבינלאומי לגבי מהו אימון היא :
Coaching is partnering with clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential.
אימון הוא שיתוף פעולה עם לקוחות בתהליך מעורר מחשבה ויצירתי המעורר בהם השראה למיקסום הפוטנציאל האישי והמקצועי שלהם.
לשכת המאמנים בישראל מגדירה זאת כך :
אימון הוא מקצוע שמהותו מומחיות בניהול תהליך שינוי משמעותי ובר קיימא. התהליך מוגדר בזמן ומושתת על מערכת יחסים מקצועית ועל בסיס של פתיחות ואמון בין מאמן למתאמן. האימון ממוקד תוצאה מעשית ועיקרו הנחיית המתאמן למימוש עצמי מיטבי ולהשגת היעדים המבוקשים על ידו, בהתאם לערכיו לשאיפותיו ולכישרונותיו. תהליך האימון מאפשר למתאמן להכיר בעוצמותיו ובדפוסי המחשבה המנהלים אותו וכן ליצור רעיונות ותפיסות לקידום השגת מטרותיו. המאמן יוצר מרחב שם המתאמן יכול לעצב את חזונו בתחומים אותם בחר לקדם ולפעול להגשמתו .( ראה עוד פירוט בקישורים לעיל ).
אפשר לראות שיש הרבה מן המשותף לאימון ולהנחיה והדרכה, בייחוד לפי הגדרת לשכת המאמנים: מדובר בתוצאות מעשיות, מיקוד בתוצאה, והנחיית המתאמן . הציר העיקרי המבדיל לפי הגדרה זו בין העיסוקים הוא המיקוד במתאמן האינדיבידואלי – רצונותיו, שאיפותיו. ערכיו, כישרונותיו, עוצמותיו וחלומותיו. גם להדרכה וחניכה ;אנשים מגיעים בגלל רצונותיהם ושאיפותיהם, אבל המדריך המנחה והחונך בהגדרתם מתמקדים בעיקר "בחומר שיש להעביר" ומניחים "אדם סביר" מולם. הם מתמקדים פחות ברצונותיו ותגובותיו האינדיבידואליות של מי שמולם.
הגדרת האיגוד הבינלאומי ל"מהו אימון" קצרה ופתוחה יותר. הלשון שבה הם משתמשים מוכוונת פחות להנחיה וניהול תהליך ויותר לשיתוף פעולה ביןשווים המעורר למחשבה ולמיקסום אישי על כל היבטיו.
אני מציע את ההגדרה הבאה שיש בה לא מעט מן המשותף עם ההגדרות לעיל :
אימון הוא תהליך צמיחה אישית מואצת של המתאמן . כדי ליצור סביבת צמיחה מיטבית , מייצר המאמן עבור המתאמן סביבה אינטלקטואלית ורגשית שבה המתאמן חש בטוח, מכובד, נתמך ,נראה ומובן, מאותגר למחשבה ולפעולה, סקרן לעצמו ומלא השראה. במהלך האימון מתבררים מהם יעדי הצמיחה החיצוניים והפנימיים האמיתיים של המתאמן ומה הצעדים הנדרשים למימוש התהליך. המאמן מלווה את המתאמן בתהליך מוגבל בזמן למרות שהטרנספורמציה האישית נמשכת מעבר למסגרת האימון.
למידע נוסף: אימון אישי לזוגיות
נשאיר לך הקורא כשיעורי בית את השאלות הבאות
- מה לדעתך שונה ומה משותף לאימון ולטיפול /ייעוץ פסיכולוגי ?
- ומה בקשר לקורסי צמיחה אישית ועסקית קבוצתיים ?
- איזו מן ההגדרות לעיל מעוררת בך יותר רצון להתנסות באימון ומה בה "עושה לך את זה" ?
אבּי שילון
- Professional Certified Coach PCC
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
054-4420151
אם את/ה מעוניין/ת ללמוד כיצד לאמן אנשים אחרים , זה העמוד שבו תמצא/י קורס coaching שיתאים לך.
יש בישראל הרבה מאד היצע של קורסים בנושא coaching ביחס לגודל האוכלוסייה, אולי כי אנחנו עם של יזמים ואולי בגלל נטייתנו הלאומית "לתת עצות" זה לזה והנה הזדמנות להתמקצע בנושא קורס Coaching
איך בוחרים קורס הדרכה שיתאים לך ? זו השאלה העיקרית. הנה מספר קריטריונים שכדאי לך לבדוק לפני שתבחר/י קורס קואצינג:
- דבר/י עם המנהל או המדריך הראשי. התרשם אישית איך את/ה מתחבר/ת לסגנון שלו/ה. אלה יהיו האנשים מהם תלמד ותושפע. מה היית מצפה מהם? האם הם עומדים בציפיותיך? בקש להשתתף באירוע מבוא או בפגישה אישית בהם תתרשם מהם פנים אל פנים ואפילו תקבל הדגמה
- בדוק אם קורס הדרכה שלפניך עומד בדרישות ארגון מאמנים מוביל. אין עדיין בעולם או בישראל חקיקת מדינה המסמיכה מי שמכשיר מאמנים, ולכן יש רגולציה פנימית המתבצעת על ידי ארגוני מאמנים מובילים הארגונים המובילים בזמן הזה בישראל הם לשכת המאמנים ואיק"א. הטובות שבהכשרות מוכרות גם על ידי איגוד המאמנים הבינלאומי ICF-International Coaching Federation הקובע ובודק גם מה יילמד בקורס הדרכה ו קורס Coaching.
- שאל/י חברים ובוגרים שעברו הכשרה ב- Coaching אם אין לך כאלה, בדוק בפורומים באינטרנט שעוסקים ב- Coaching ברוב הפורטלים הגדולים יש פורומים פעילים שעוסקים בנושא.
טעמך האישי בסיוע של כל הקריטריונים לעיל הוא שיקבע את קורס הדרכה שתבחר/י.
NLP לחץ כאן למידע נוסף אודות ה